Municipis contra el caos climàtic

/
Share

In aliis linguis

(Publicat originalment en Saber Sustentar de O Salto – Galiza. Tradució de Moisès Casado.)

Després de rematar una altre cimera contra el canvi climàtic (la COP24 de Katowice) que, com es veia, no ha servit per a res, és evident que les grans agències internacionals continuen enredant-se sense arribar a cap solució.

Les declaracions dels líders internacionals i estatals darrere de la cimera “segueixen sent vagues, confuses, generoses, genèriques […] i fins i tot parlen del clima com si el canvi climàtic fos degut a tots els nostres mals” , segons la previsió exacta que havia fet Pedro Prieto en un article a la revista 15/15/15 abans de començar la reunió.

Els organismes internacionals estan dirigits per països enriquits que mantenen la seva fe impossible en un creixement econòmic perpètuu compatible amb la sostenibilitat de la vida, que només pot arribar a pactes de mínims, essencialment inútils per manca d’afecte en un moment en què tota acció requereix urgència.

A més, aquests organismes són instruments que només tenen una certa autoritat (tècnica o fins i tot moral), però poca o cap poder (entès com el poder de prendre decisions i resolucions) de tal manera que aquests pactes tímids no compleixen molts dels seus conductors. De vegades, els estats més forts fins i tot boicoteen els acords, usant emocions nacionalistes per ressuscitar el proteccionisme econòmic i social i afrontar acords internacionals que busquen una certa descarbonització.

Amb els governs estatals concentrats en un model de creixement econòmic del segle XIX i amb l’esperança de que el col·lapse no es produeixi durant el seu mandat, poques possibilitats d’acció romanen dins de les institucions públiques més enllà dels governs sub-estatatals (regions i municipis, per usar termes genèrics) de que l’ONU, en el seu informe sobre la bretxa de les emissions en 2018, va dir:

Les mesures subnacionals són importants per al compliment dels compromisos […] nacionals i influeixen en l’establiment d’objectius nacionals més ambiciosos. Ofereixen un espai per Experimentar o fer exercicis amb organitzadors, coordinar amb els governs nacionals en l’aplicació de polítiques de canvi climàtic. Les iniciatives i els agents també encoratgen, donen suport i inspiren altres accions contra el canvi climàtic intercanviant coneixements i bones pràctiques […] O el nombre d’agents involucrats augmenta ràpidament: més de 7,000 ciutats en 133 països i 245 regions s de 42 països […].

Aquestes administracions tenen dos avantatges respecte a les més grans: la seva organització política (en els països organitzats com democràcies liberals) és en general més a prop de la democràcia directa i els seus dirigents tenen un contacte més proper amb els ciutadans i són, almenys en teoria, més influenciábeis per la gent comuna.

D’questes premisses parteix el moviment per la declaració d’una emergència Climàtica que té com a objectiu crear petits grups que aconsegueixin en el nivell local una declaració d’emergència climàtica amb força legal per influir en les organitzacions estatals.

Declaration d'Urgence Climatique (Quebec)
Campanya per a la declaració d’emergència climàtica al Quebec

Una declaració a partir de la qual comencin a sorgir regles eficaces i efectives per a la descarbonització. Aquesta iniciativa s’ha estès sobretot als països anglosaxons, a on, per cert, les comunitats locals són particularment importants en l’organització territorial i són part dels ajuntaments com Berkeley, Richmond, Nova Bretanya, al U.S .; Totnes, Bristol, Oxford, al Regne Unit; Basilea i Liestal a la Confederació Helvètica o Vancouver, Quebec i Mont-real a Canadà.

Un de les últimes grans ciutats (tenia 412,040 habitants el 2016) en convertir-se en part d’aquest moviment és Oakland (Califòrnia, EUA), que el 30 d’octubre, 2018 va aprovar una resolució a favor de la declaració d’emergència climàtica que, després de descriure la situació d’emergència actual no s’atura, com solen fer els grans convenis internacionals en els efectes recents (caos climàtic i l’escalfament global) sinó que identifica les causes l’eliminació de les quals ha de ser l’objectiu de les regles:

Considerant què, recuperar un clima segur i estable requereix una actuació d’emergència amb als següents propòsits: aconseguir zero emissions de gasos d’efecte hivernacle en tots els sectors, reduir o eliminar de la forma més ràpida i segura tot l’excés de carboni de l’atmosfera i prendre mesures per protegir totes les persones i espècies de les conseqüències del canvi climàtic abrupte.

La ciutat d’Oakland, igual que molts altres municipis que han aprovat resolucions similars, sap que l’augment de la temperatura del planeta es deu a l’augment de CO2 i metà a l’atmosfera i té la intenció d’adoptar mesures per aconseguir la reducció de gasos d’efecte hivernacle acord amb les següents línies bàsiques d’actuació: aturar immediatament el desenvolupament de noves infraestructures de combustibles fòssils, eliminar ràpidament tots els combustibles fòssils i les tecnologies que en depenen, posar fi a les emissions de gasos d’efecte hivernacle induïdes el més ràpid possible i començar un procés d’extracció de manera segura el carboni de l’atmosfera, adoptar l’agricultura regenerativa, i evitar la possible sisena extinció massiva.

Oakland, que assumeix la seva responsabilitat com a societat enriquida, diu:

els Estats Units d’Amèrica van contribuir de manera desproporcionada a la crisi climàtica i ecològica i van obstaculitzar repetidament els processos globals per a la transició a una economia sostenible, i per tant tenen una responsabilitat Extraordinari per resoldre ràpidament aquestes crisis.

Parteix de la premissa que les societats més capitalitzades tenen més obligacions perquè, d’una vegada per totes, la distribució dels escassos recursos es faci amb justícia, i estableixi com a principis inspiradors “Igualtat, Autodeterminació, Cultura, Tradició, Democràcia. Profunda i la creença que les persones a tot el món tenen el dret fonamental a l’aire, aigua, terra, aliments, educació i habitatge nets, saludables i adequats “.

La ciutat de Califòrnia, amb la resolució d’octubre, vol posar fi a aquestes polítiques inútils (tímides) inspirades per organitzacions internacionals i redueix les “emissions de gasos d’efecte hivernacle a la ciutat el més ràpidament possible fins arribar a zero”. “Netegi les emissions i iniciï immediatament un procés per extreure de manera segura el carboni de l’atmosfera i accelerar les estratègies d’adaptació i resiliència per preparar-se per la intensificació dels impactes climàtics”.

Queda per veure com l’alcalde i el consell municipal d’Oakland desenvolupen aquesta resolució però el que està clar i que aquests polítics californians han escoltat als ciutadans, en lloc de enganyar-los, han decidit descriure la situació com l’emergència i s’han compromès amb els seus votants a actuar. en conseqüència.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Share

Secretario judicial y escritor. Socio de la cooperativa de consumo consciente Zocamiñoca de A Coruña.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Artículo anterior

És l’hora de parlar sobre nosaltres

Siguiente artículo

Decreixement i educació

Lo último de Blog

Espiritualitats davant el col·lapse

[Gil-Manuel Hernàndez i Martí] Espiritualitats vivificants que conflueixen amb alternatives epistemològiques, místiques contrahegemòniques i cosmovisions emancipadores.