Casdeiro

El Decreixement a debat al Parlament de Catalunya. Entrevista a Sergi Saladié, diputat de la CUP-Crida Constituent

/
Share

In aliis linguis

En el ple del dia 7 de setembre la CUP interpel·larà el Govern català, en la figura del vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, al respecte dels límits del creixement i de la necessitat d’assumir les tesis del moviment decreixentista i per la resiliència. En el mateix acte, la formació de l’esquerra independentista presentarà una moció que pot obrir el camí a l’abandonament del creixement econòmic en un país encaminat a la seva secessió de l’Estat Espanyol. La revista 15/15\15 entrevista a Sergi Saladié, el parlamentari que presentarà demà aquestes iniciatives.


15/15\15: Sergi, explica’ns què és exactament el que serà presentat demà per la vostra formació en el ple del Parlament.

Saladié: Doncs tècnicament presentarem una interpel·lació al Govern de la Generalitat, concretament al seu Vicepresident i Conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras. Exposarem la necessitat d’avançar i concretar polítiques públiques per al decreixement, així com un seguit de propostes que el Govern podria començar a concretar.

15/15\15: Que sapiguem, és la primera iniciativa d’aquest tipus que introdueix tan clarament el debat del Decreixement en un parlament a l’Estat Espanyol, i fins i tot a nivell europeu. Coneixeu alguna altra iniciativa semblant? Us ha costat molt donar aquest pas?

Sergi Saladié i Gil
Saladié: No coneixem una altra iniciativa similar. Inicialment com a organització política (CUP), i específicament com a grup parlamentari (CUP-Crida Constituent), ens havíem proposat presentar una proposició de llei de Decreixement al Parlament de Catalunya tot i saber que segurament no podríem comptar amb els suports necessaris per a la seva tramitació. La idea de fons era obrir el debat sobre el decreixement al Parlament de Catalunya i per extensió a la política catalana. La situació política i el calendari de la legislatura, juntament amb la convocatòria del referèndum per a l’1 d’octubre, ens ha fet optar per un instrument més àgil com és una interpel·lació.

15/15\15: Quines expectatives teniu? És a dir, quin és el resultat de màxims i de mínims que espereu d’aquesta iniciativa que presenteu demà?

Saladié: A la interpel·lació exposarem els nostres arguments sobre la necessitat d’avançar i concretar el decreixement en la nostra societat, i escoltarem el posicionament del Govern. La concreció de possibles èxits es plasmarà en la moció subsegüent a la interpel·lació que es debatrà en el següent ple del Parlament. En aquesta moció plantejarem un document de mínims on instarem el Govern a crear una comissió intergovernamental i transversal d’experts en decreixement, i la introducció del debat del decreixement en el futur procés constituent català.

15/15\15: Crec que a molta gent li va a xocar, tant dins com fora de Catalunya, que en plena voràgine política del Procés cap a la independència, amb el referèndum a les portes, la vostra formació introdueixi precisament ara aquest tema, que no és precisament un tema light. Com ho vinculeu amb el Procés i per què heu escollit presentar-ho en aquest moment històric?

Sergi (quarte en la fila d’a dalt) amb els seus companys i companyes de la CUP-CC en el ple del 6 de setembre. Foto: CUP.
Saladié: Des de la nostra organització veiem en el procés cap a la independència de Catalunya una oportunitat de ruptura amb un règim polític, sí, però sobretot una via que obre oportunitats de transformació social, econòmica i política que permeti aconseguir una autèntica sobirania, especialment en aquells aspectes bàsics per al desenvolupament de la vida, com l’energia o l’alimentació. I entenem que el Decreixement és una via imprescindible per aconseguir aquestes sobiranies.

15/15\15: Suposem que és vàlid interpretar que la postura decreixentista és ja majoritària en la vostra formació. Ha estat un debat intern difícil? Què pots explicar del procés que ha situat la CUP a l’avantguarda, si ens permets l’expressió, de l’actualització en termes post-creixement de les esquerres en aquesta part del món?

Saladié: No suposi tan ràpid (hahaha). El debat en el si de l’organització just comença a partir del subgrup de treball d’energia i decreixement que fa arribar una proposta al grup parlamentari, i aquest grup estima oportú donar-li recorregut polític. Paral·lelament, aquest subgrup de treball va promoure un debat al voltant del Decreixement a l’Escola d’Estiu de la CUP realitzada el juliol passat. El debat intern just comença, i en aquest sentit la interpel·lació pot ser un element que també contribuirà a generar aquest debat intern.

15/15\15: Coneixeràs la famosa frase de Juan Carlos Monedero, que reflecteix no només la postura assumida sotto voce per Podemos sinó pel conjunt de l’esquerra majoritària a l’Estat Espanyol, que “parlant de decreixement no es guanyen eleccions”. La CUP no sembla témer un cost en termes electorals dels passos que està prenent situant-se com a formació no només anticapitalista i sobiranista sinó ara també decreixentista. És així?

Interpel·lació sobre el decreixement (p. 1)Saladié: La CUP no es guia per criteris de rendibilitat electoral, i en aquest sentit sempre expressem els nostres posicionaments polítics sense matisos ni mitges tintes. Per tant, la nostra organització no té por a parlar públicament de Decreixement i plantejar un debat polític obert al Parlament.

Una altra cosa és que la CUP ja se situï com una organització decreixentista. Enllaçant amb la pregunta anterior, la CUP encara no ha acordat posicionar-se com decreixentista en cap dels seus òrgans de decisió intern. El continu treball del subgrup de treball d’energia i decreixement esperem que permeti introduir el debat en el si de l’organització i que aquesta es pugui posicionar com decreixentista en un futur no molt llunyà.

15/15\15: Les mirades de bona part de l’esquerra, no només la decreixentista, sinó també la que encara basa les seves polítiques en el creixement econòmic, i fins i tot des de fora de l’Estat Espanyol, estaran demà al Parlament. Publicareu els documents que presentareu? Es podrà seguir en directe la vostra intervenció i el debat posterior?

Sí, la idea és poder penjar els documents de la interpel·lació tant al web de la CUP com en diversos webs decreixentistes.

Com que el ple es preveu complicat per la tramitació de diverses lleis relacionades amb el Referèndum, l’ordre del dia previst es veurà alterat. Tot i així, al web del Parlament de Catalunya es podrà seguir la interpel·lació en directe en el moment en què es produeixi.Estelada del caragol
Casdeiro

Actualització 15/09/17

Vídeos: Interpel·lació al Govern sobre el decreixement (07/09/17)

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Share

3 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Artículo anterior

«Seria molt efectiu fer una deserció conscient i voluntària del sistema capitalista i industrial.» Entrevista amb Manuel Casal Lodeiro

Siguiente artículo

Policultius perennes: rectifiquem la «Revolució Neolítica»?

Lo último de Blog

Espiritualitats davant el col·lapse

[Gil-Manuel Hernàndez i Martí] Espiritualitats vivificants que conflueixen amb alternatives epistemològiques, místiques contrahegemòniques i cosmovisions emancipadores.