El projecte Europeu MEDEAS: modelitzant la transició energètica a Europa

//
Share

La transició a una economia amb baixes emissions de carboni necessita assolir diferents objectius: competitivitat, protecció del medi ambient, creació de llocs de treball i benestar social. En aquest sentit els legisladors en totes les administracions i els diferents actors en diferents àmbits socials necessiten eines que, més enllà del sector energètic, incloguin l’economia i aspectes socials i ambientals. Actualment, la majoria d’eines disponibles no consideren la integració d’aquests aspectes per connectar-los amb el sector energètic. D’altra banda, les eines de modelatge d’energia actuals sovint no tenen la documentació i la transparència necessàries i han estat desenvolupats per a un públic molt especialitzat, això crea problemes pel que fa la validació i comparació dels resultats, així com pel que fa a una revisió independent. Per tant, existeix una necessitat ben urgent d’adaptar o crear noves eines que tinguin en compte aquesta necessària integració de diferents aspectes en les relacions energia-societat-economia-medi ambient a més, amb una total transparència.

El projecte MEDEAS pretén dissenyar i construir un model que vagi en aquesta direcció d’integració d’aspectes socials, econòmics i energètics i que sigui totalment transparent i públic. El nostre projecte té com a objectiu resoldre les necessitats actuals de la integració i la transparència mitjançant el desenvolupament d’una eina de modelatge d’avantguarda basada en els models LEAP, WoLiM, TIMES-MARKAL i la incorporació i Anàlisi Input-Output i Life Cycle Analysis, que permet la comptabilitat dels impactes ambientals, socials i econòmics.

Es preveu que el model MEDEAS tingui un disseny modular per donar-li la flexibilitat necessària per fer front a diferents nivells i interessos (tant pel que fa a la gestió pública com també a d’altres actors socials o econòmics) i tindrà un gran detall sectorial i espacial. En particular, el model tindrà tres àmbits geogràfics: model global, model europeu i model d’un país que serà la mitjana de les països de la UE. Finalment, s’aconseguirà la transparència amb l’ús d’un programari d’accés obert i de la distribució gratuïta del model, el llenguatge de programació serà Python. Per facilitar l’ús del model i el seu desenvolupament per qualsevol ciutadà que hi estigui interessat, es preveuen diferents accions de divulgació i documentació. Bàsicament, es proporcionarà un detallat manual d’usuari, dirigit a un públic no especialitzat més ampli. També està previst incloure cursos d’Internet gratuïts i materials d’aprenentatge com un Massive Open Online Course o crear una comunitat d’usuaris i un fòrum de discussió per facilitar l’intercanvi d’informació no tant sols del model MEDEAS sinó d’altres aspectes que puguin interessar a la comunitat d’usuaris per explorar en el futur. Així doncs per resumir, els aspectes més importants que es pretenen assolir a MEDEAS són:

  1. Construir una eina informàtica per ajudar a la planificació de la transició energètica a una Europa amb energies renovables, tenint en compte aspectes socials, ambientals i econòmics.
  2. Aquesta eina informàtica estarà a disposició de qualsevol ciutadà i estarà pensada per una audiència no especialitzada. El programari utilitzat serà Open Source (Python).
  3. El model MEDEAS tindrà un disseny modular per estudiar diferents sectors economics i escales espacials. Amb aquest disseny es pretén que s’adapti a les diferents necessitats de cada usuari interessat.
  4. Amb MEDEAS es pretén aportar una eina per poder dissenyar de manera més eficient polítiques que fomentin la transició cap a un nou model socio-econòmic basat en energies renovables i respectuós amb el medi ambient.

medeas-project-europe-720x196

El consorci MEDEAS està format per 12 socis. Pertanyents a ONGs, empreses, agències energètiques i institucions acadèmiques (universitats i centres de recerca). Aquí us en deixo la llista, juntament amb el responsable científic de cada institució: ICM-CSIC (Jordi Solé, Coordinador), INSTM (Ugo Bardi), CRES (Myrto Theofilidi), CIRCE (Alicia Valero), MU (Christian Kerschner), UVA (Luis Javier Miguel), ARU (Aled Jones), BSERC (Lulin Radulov), IIASA (Klaus Hubacek), DUHA (Martin Mikeska), AEA (Martin Baumann), B4Y (Jean-David De Lathouwer).

Esperem doncs que aquest projecte sigui un èxit i serveixi per facilitar i impulsar la necessària transició energètica i social en l’àmbit europeu. MEDEAS pot ser un pas més en la recerca necessària per assolir una societat més justa i en equilibri amb el medi ambient.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]
Share

Profesor en el Departament d'Enginyeria Mecànica de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Coordinador del proyecto Europeo MEDEAS. Miembro del Oil Crash Observatory. Co-autor del libro Por qué la crisis no acabará nunca.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Artículo anterior

Què pots fer? Habitatge

Siguiente artículo

El camí de la simplicitat: diners

Lo último de Blog

Espiritualitats davant el col·lapse

[Gil-Manuel Hernàndez i Martí] Espiritualitats vivificants que conflueixen amb alternatives epistemològiques, místiques contrahegemòniques i cosmovisions emancipadores.