Copyright: Ander Aguirre

Cruïlla, xoc i nou equilibri dinàmic

/
Share

(3ª part de la sèrie de relats de ficció que l’autor ve publicant en el seu bloc La encrucijada sistémica; la 1ª part ja vam tenir també l’ocasió de gaudir en les nostres pàgines. El relat original ha estat lleugerament modificat per a la seva publicació en 15/15\15.)

L’aire estava molt humit aquell matí, tant que em mullava la cara, podia sentir les gotes de rosada formant-se en les galtes, la qual cosa era alleugeridora, tenint en compte que estàvem a mitjans d’agost i la meva pell encara recordava l’aclaparador mes de juliol que havíem deixat enrere. Com cada dia, després de la meditació matutina a la meva habitació, baixava caminant a bosc comestible-verger d’on recol·lectàvem la fruita per esmorzar. Aquesta setmana, a part de la recollida, em tocava preparar l’esmorzar, juntament amb altres persones de la comunitat, i servir al menjador col·lectiu. Els torns funcionaven bastant bé, ningú arribava a avorrir de les tasques quotidianes, i tampoc interferia en altres activitats i treballs personals de cada persona. A més, era molt agradable la socialització resultant dels sortejos que donaven lloc als torns. Sent una comunitat de quasi dos mil persones, es pot dir que gairebé coneixíem pel seu nom a totes, la qual cosa reforçava i donava la sensació d’una gran família que, malgrat els alts i baixos de la vida en comú i de les estocades d’un clima poc predictible, aconseguia que la nostra existència fos més que acceptable.

A part de les tasques assignades en els torns, tenia altres quefers que realitzava amb més continuïtat: la docència, tant pràctica com teòrica, i el divan, on bàsicament escoltava atentament el que la gent considerava necessari comptar, deixar anar o requeria consell d’un veterà.

Pel que fa a les classes, també anàvem rotant cada solstici entre un grup de docents bastant dinàmic. Ningú es cansava o es cremava en les seves tasques més habituals, o almenys això intentàvem. Per experiència, se’m solia assignar la biologia, l’ecologia i la història en les classes teòriques; i el treball amb la terra i els animals en les pràctiques. La forma d’ensenyar era del tot diferent al que es va oferir en la meva infància, molt més interactiu, pràctic i flexible, així com amb un contacte molt més directe amb les persones que oferien els seus coneixements i experiència.

Aquest dia d’agost, després del servei de cuina-menjador, teníem l’assaig final del contacontes. Era una activitat on explicàvem de forma amena, cada aniversari, com es va arribar a El Barranc, lloc on ens vam establir en 2024. Aquesta vegada era una ocasió especial ja que era el 25è aniversari de la nostra arribada, que va ser tan caòtica com balsàmica, després de llargs anys a peu, amb estades curtes en llocs recòndits i diversos, descartant-los després d’un estudi detallat de les possibilitats de localitzacions que en primera instància semblaven favorables per a un assentament.

En el nostre camí creuem els Pirineus, els Alps i els Carpats, en més de quatre anys de travessia. Vam tenir parades de fins i tot diversos mesos, quan crèiem que un lloc era idoni per començar un projecte comú, però el temps i els esdeveniments ens anava fent descartar una localització darrere d’una altra. On hi havia aigua, havia guerrilles lluitant per establir-se en lloc de cooperar; quan trobàvem un lloc tranquil i aparentment amb un ecosistema sa, alguna sorpresa ens queia com un gerro d’aigua freda. Cas curiós va ser un cop superats els duríssims Carpats, vam donar amb una localització tranquil·la, amb aigua abundant i fauna i flora d’aspecte vivaç. Aquesta calma va durar unes setmanes, el que van trigar el grup de rastreig, localització i cartografiat en adonar-se que estàvem a uns escassos 10 quilòmetres d’una central nuclear abandonada. Per això no hi havia una ànima humana per allà, la zona havia estat desallotjada, i senyals en ciríl·lic, que no vam entendre, envoltaven l’enclavament.

Però tota aquesta història narrada tenia un objectiu clar: fer entendre a les noves generacions com havíem arribat a aquesta situació, com ens havíem acabat ajuntant gairebé dos milers de persones de més de 17 països (sí, també havíem d’explicar què eren els països ja que arribant a 2050 aquest terme s’havia dissolt com un terròs de sucre), què ens va empentar a una migració de tal calibre, el perquè de la nostra forma de vida actual, en fi, tants detalls i matisos de com la construcció d’aquest nou imaginari col·lectiu s’anava polint i millorant cada any, omplint un llibre de pàgines en blanc amb paràgrafs oberts a l’edició per part de la comunitat.

Aquests relats es venien adaptant segons el rang d’edat o la sensibilitat de les persones que escoltaven, donant més o menys detall, amb més o menys duresa i càrrega en el diagnòstic, per tal que fos progressiva la presa de contacte amb la cruesa dels esdeveniments que havíem viscut l’anterior quart de segle.

Per sort, manteníem contactes fluids i enriquidors amb almenys 4 grups estables més, i amb altres semi-nomádicos, els quals eren de vital importància per a aquesta comunicació, per a l’intercanvi de coneixements i persones, la qual cosa incrementava la nostra resiliència, la nostra diversitat, i ens permetia viatjar, de manera lenta, però molt enriquidora, amb estades en altres assentaments, després de les quals moltes persones acabaven quedant-se al lloc per molt de temps.

En aquest camí de re-descobriment de la humanitat, de tornada a l’equilibri amb els cicles naturals. Què havia funcionat i què no? Què havíem deixat enrere i superat?

Estàvem vivint una autèntica recomposició de l’escorça de Gaia, la Mare Terra. La batalla o ball, segons l’enfocament, entre la biosfera, la geosfera i la antroposfera que regeixen el metabolisme del planeta Terra havien convulsionat agressivament entre 2015 i 2040. Ni més ni menys que 25 anys de caos a tots els nivells per redefinir els nous equilibris dinàmics, qui sap si estables o no, que regirien un nou temps. Emmarquem aquestes dates perquè a partir de 2040, una de dues, o es va estabilitzar el metabolisme, o ens vam fer als ritmes canviants dels cicles naturals.

Quant el cicle climàtic, els anys de grans sequies, de fenòmens extrems i de pujada desbocada de la temperatura va semblar estabilitzar-se, segons especulem, sembla que retroalimentacions dirigides pels regnes vegetals i bacterians van detindre i van actuar com a solució amortidora o tampó davant de les retroalimentacions deslligades per les emissions resultants del capitalisme industrial. Les cascades d’extinció i el declivi de la biodiversitat aparentment es va aturar, almenys en la regió on ens vam establir. Per motius obvis, som incapaços de mesurar la temperatura a la que estem en comparació amb nivells pre-industrials, o el percentatge d’espècies extintes, la qual cosa ens fa anar a cegues, i no saber si estem en un plateau o alentiment cap un altre estat, però el present fa anys que és una mica més confortable, la qual cosa ens omple de vida per continuar.

Respecte al cicle social, la dècada entre 2015 i 2025 va ser la més agitada. Per sort o per desgràcia, conservem informació contrastada sobre l’esdevingut: grans migracions per conflictes bèl·lics; escassetat d’aigua i altres recursos; enfonsament de la megamàquina capitalista, que va tenir 3 infarts, el primer intent en 2008; el segon, en 2016-2017, que va deixar al pacient en coma i intubat, però al qual li bategava el cor, i per desgràcia seu metabolisme seguia degradant la biosfera i forçant el clima; i l’últim i definitiu que va arribar el 2021 quan ni tan sols les elits econòmiques que s’havien anat beneficiant del saqueig generalitzat van poder mantenir el seu confort, i tot va saltar pels aires. En el període entre el segon i tercer xoc va ser quan es van viure els conflictes bèl·lics més durs, primer una sèrie de guerres pels recursos energètics, intensificades fins al saqueig pur i dur, on es van arribar a detonar bombes nuclears i d’hidrogen de manera localitzada. Més endavant van surgir guerres migratòries, civils i de subsistència, les batejades guerres de la misèria, que es van cobrar centenars de milions de vides per inanició i falta d’aigua, i a més, casualment van acabar amb la caiguda definitiva del sistema capitalista.

Pel que fa a l’energia, segons les dades de què disposem, es va assolir el pic de tots els líquids derivats del petroli en 2015-2016. Això va perjudicar no sols a la resta de fòssils dependents de l’or negre per la seva extracció, transport i distribució, sinó a renovables de gran escala (aerogeneradors, fotovoltaica…). Al capdavall, aquestes també depenien directament o indirectament del petroli de la mateixa manera que les fonts fòssils abans esmentades. També els recursos minerals van escassejar més i més per la mateixa causa i accentuats pels rendiments decreixents, convertint-se en mines improvisades els abocadors primer, i les grans ciutats, després.

Aquesta va ser la dinàmica en els primers anys després del Pic: abrupta i inesperada. Les següents dècades van ser molt dures, tractant de reintegrar el metabolisme de societats humanes cada vegada més disgregades en els cicles ecològics. Per desgràcia, la gran majoria d’intents va ser un fracàs estrepitós. Sorprenentment, l’enginy de la necessitat va fer que altres, després de l’aterratge forçós i amb esforços inimaginables, fruit del treball col·lectiu i la cooperació, aconseguiren tancar els cicles. La biomassa, el treball animal i humà van ser la base de l’èxit d’aquestes estratègies. El compostatge va ser clau, tant per a la producció de matèria orgànica i per a la regeneració dels malmesos sòls, com pel biogàs, que es va convertir habitual a les cuines de gairebé totes les llars.

Les formes de viure l’ésser humà van patir canvis molt dràstics. En els primers anys, les resistències a acceptar la realitat van portar de la mà molt patiment. La inclinació de les societats, altre temps opulentes, a les grans ciutats i l’alienació dels cicles ecològics van ser quasi més gran desgràcia que l’escassetat generalitzada. La majoria de la gent no sabia com produir els seus aliments i per descomptat no esperava que tingués lloc un canvi tan brusc. La idea d’un futur hiper-tecnològic s’havia expandit arran de la propaganda incansable dels mitjans de comunicació i de la indústria cinematogràfica. Una altra estratègia que va triomfar a causa del missatge permeat pel sistema econòmic va ser la recerca de sortides individualistes a la crisi, amb el moviment preparacionista o prepper, que als EUA va arrelar amb molta força. Com era d’esperar, aquesta mentalitat va acabar en un polvorí allà on imperava, convertint aquestes regions en inferns mundans.

Per fortuna, molts altres llocs van córrer millor sort, malgrat que no es van lliurar de llargs anys durs. Tots els llocs d’exemple i manifestacions pràctiques minoritàries, com les ecoviles, els pobles en transició, la permacultura (i moltes altres formes d’agricultura regenerativa) i les iniciatives orientades en la direcció de resiliència comunitària van ser com petits miralls on mirar i imitar, sobre tot després de la bifurcació de fallida del sistema capitalista globalitzat. Moviments molt minoritaris que tenien poc impacte i visibilitat, van pujar com l’escuma, ja des dels últims anys de la dècada que acabaria en 2020.

El paper de les dones va ser incommensurable, i les tasques de cures van ser posades en valor arribats els anys més durs. Aquest emergent eco-feminisme va suposar la fi del patriarcat, no sense brega i xoc, a cop de resultats es va observar la necessitat de reequilibrar els arquetips femení i masculí, i amb això acabaren amb els patrons de dominació que havien dut a la biosfera, i necessàriament a la humanitat cap al desastre.

No només van ser qüestions pràctiques les que van suposar l’aguant davant el xàfec de les estratègies comunitàries generadores de resiliència, també va ser de capital importància el treball a nivell interior de les persones involucrades en la creació i generació de formes de vida alternatives que lluitarien per la dignitat, tant humana com de la resta d’éssers vius que conformen els ecosistemes. La re-integració de l’ésser humà dins del metabolisme ecològic va ser una part complicada, però que a dia d’avui podem considerar un èxit. Realment no sabem el temps que disfrutarem d’aquesta estabilitat. Tampoc ens preocupa en excés, ja que fruit d’aquest treball intern hem interioritzat la impermanència o transitorietat com una de les màximes de la vida, i per tant de la nostra existència. Fem èmfasi des de ben petits a l’escola en el desenvolupament d’una espiritualitat, presència i sobrietat que alimente la consciència i la sobrietat per als temps que vivim, i viurem.

Com podem descriure aquesta nova filosofia de vida? Doncs autors com Carlos de Castro, ja fa més de 30 anys la va cridar Gaiarquisme, hi ha qui parla d‘eco-budisme i eco-taoisme, a causa de la important influència de les filosofies orientals. També tenia grans dosis d’estoïcisme i del pensament d’Epicur. Però la realitat és que és molt més complex, i les etiquetes segurament no ajuden a descriure la nova consciència incipient i en constant evolució. La psicologia també té un pes important, la integració de l’ombra tractada en els treballs de Jung i moltes altres persones en psicologia analítica van ser claus, i segueixen sent-ho, de cara a l’evolució personal i adaptativa que experimentem de forma contínua.

Tot això alimenta el nou i viu imaginari que ens ha portat fins a El Barranc, i que seguirà en fase de prova i error, al més pur estil del mètode científic, que integra punts de vista i sensibilitats tan dispars com complementaris. Aquesta complementarietat, confluència i retroalimentació és clau. És una lliçó que tenim ben apresa.

Copyright: Ander Aguirre
Copyright: Ander Aguirre
[Total: 0   Average: 0/5]
Share

Biotecnólogo de formación, en proceso de reciclaje y adaptación a una realidad cambiante. Activista en las redes sociales por un cambio de paradigma. Colaborador externo de varias iniciativas como la Red de Transición. Miembro de Cardedeu en Transició. Aprendiz de Permacultura, creativo de nuevas culturas y descreído de las fantasías de un sistema socioeconómico suicida que se desmorona llevándose por delante el capital natural que sustenta la vida del planeta.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Artículo anterior

Què pots fer? Habitatge

Siguiente artículo

El projecte Europeu MEDEAS: modelitzant la transició energètica a Europa

Lo último de Blog