Puigalder (Font: Wikimedia Commons)

Què pots fer? Habitatge

//
Share

In aliis linguis

(Publicat originalment en Argelaguer en Transició.)

En un article anterior vaig parlat del que podem fer en un àmbit fonamentals per a la transició: la mobilitat. En aquest veurem el que podem fer per preparar el nostre habitatge.

Com en altres àmbits es tracta fonamentalment de tenir les coses clares, establir objectius i marcar uns terminis per anar-los assolint.

Ideal seria poder construir els nostre habitatge des de zero amb materials sostenibles, capaç de generar la seva pròpia energia, aprofitar l’aigua de pluja i reutilitzar els residus que hauran de ser mínims.

Això gairebé mai serà possible pel que el que hem de plantejar-nos es acostar-nos progressivament a aquest ideal.

Què pots fer?

El que segueix a continuació és la nostra experiència, el que hem fet a casa i que no pretén res més que ser un exemple de coses que es poden fer si ens ho proposem.

  1. Millorar l’aïllament. En aquest àmbit hem instal·lat vidres dobles i aïllat el teulat que no tenia cap tipus d’aïllament.
  2. Instal·lar un sistema per recuperar l’aigua de pluja. Uns bidons connectats a la canal de desguàs del teulat ens permet recollir l’aigua de pluja que utilitzem per fregar el terra, regar, donar de beure a les gallines i, fins i tot, per el wc.
  3. Baixar la potència contractada d’electricitat a 3,450 kw (crec que, en el nostre cas, podriem baixar-la a 2.300 kw)
  4. Contractar la tarifa elèctrica amb discriminació horaria el que vol dir que tindrem un preu que varia segons uns trams horaris establerts. Actualment, el tram horari més econòmic (període Vall) ja no és només durant la nit si no que inclou hores del matí. Resulten per tant vora 14 hores vall!
  5. Fer-nos socis i contractar l’electricitat en una cooperativa de consum i producció d’energia verda sense ànim de lucre, que té l’objectiu de reunir a milers de persones amb el desig de canviar el model energètic actual i treballar juntes per assolir un model 100% renovable.
  6. Instal.lar una placa fotovoltaica de 255 w per generar electricitat. Un kit per autoconsum com el nostre pot produir de mitjana uns 350 kWh / any el que representa, a preus actuals, un estalvi de 70,00 euros/any.
  7. Instal·lar un equip solar de 135 l per a producció d’ aigua calenta sanitària que utilitzem directament d’abril a octubre i connectada a la caldera de gasoil els mesos de menys hores de sol.
  8. Reduir i aïllar de la resta de la casa l’espai que utilitzem durant els mesos freds el que ens permet utilitzar llenya enlloc de gasoil per calefactar l’espai que utilitzem amb una llar de foc.
  9. Canviar les bombetes convencionals incandescents per bombetes de baix consum i ajustar la quantitat de llum a les necessitats reals de cada ambient.
  10. Racionalitzar l’ús dels electrodomèstics i eliminar aquells que no són estrictament necessaris. De manera que el nostre consum mig actual és de 3,50 kwh/dia.
  11. Construir un forn de llenya, el que ens permet cuinar utilitzant una font d’energia renovable i al nostre abast.

Òbviament cadascú podrà establir les accions i els períodes per realitzar-les segons cregui més oportú. El que és important és que prenguem el control de la situació, que siguem proactius i que anem augmentant l’autonomia i resiliència personal (i familiar) en aquest àmbit també.

Els motius per canviar no són només la necessitat de preparar-nos per una societat postpetroli i abocada a un canvi climàtic de grans dimensions i de greus conseqüències. També és important trencar amb un model insolidari i injust de societat que contribueix a fer impossible l’accés a una vida digna a milions d’éssers humans, la continuïtat sobre la Terra de moltes espècies animals i vegetals i que no respecta els drets de les generacions futures.

Puigalder (Font: Wikimedia Commons)
Puigalder (Font: Wikimedia Commons)
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]
Share

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Artículo anterior

Profetes en l’abisme [VÍDEO]

Siguiente artículo

El projecte Europeu MEDEAS: modelitzant la transició energètica a Europa

Lo último de Blog

Espiritualitats davant el col·lapse

[Gil-Manuel Hernàndez i Martí] Espiritualitats vivificants que conflueixen amb alternatives epistemològiques, místiques contrahegemòniques i cosmovisions emancipadores.